top of page

Moorlander Wellness en Natuurlijke Gezondheid

De geschiedenis van het veenbad

Het natuur veenbad mag dan onbekend zijn in Nederland, het is een oude en beminde therapeutische cultuur. Deze vorm van behandeling voor pijn, ontstekingen en andere kwalen wordt al sinds de 16e eeuw gebruikt. Destijds vroeg de Zwitserse arts en alchemist Paracelsus zijn patiënten om in het veen te baden vanwege de helende werking van veen tegen bestaande kwalen.

Later waren het de Franse soldaten die het veenbad introduceerden in Europa. Overigens werd het eerste kuuroord voor veenbaden geopend door de broer van Napoleon, die met de veenbaden iets goeds wilde doen voor zijn soldaten. Veel van de positieve effecten van veenbaden zijn door de jaren heen wetenschappelijk onderzocht en bewezen. 

natuur veenbad | natuurveenbad | natuurveen bad | moorbad

Verschillende vormen

van een natuurveen bad

 

➔ Veenbad in een wellnesscentrum of kuuroord

In een kuuroord bestaat het veenbad uit een dikke brei veen, wat de werking van warmtegeleiding en ontspanning van spieren en gewrichten vergroot. Bovendien wordt een veenbad in een kuuroord uitgevoerd bij een temperatuur van ongeveer 42 graden en kan dit tot 30 minuten duren. Het wordt warm! Dit kan op deze manier omdat je hier onder toezicht staat of er in ieder geval altijd mensen in de buurt zijn die je kunnen helpen als het even teveel wordt of er klachten optreden. In de kuuroorden in Zuid Duitsland, Oostenrijk of Tsjechië, zoals bijvoorbeeld in Karlsbad dat bekend is vanwege haar veenbaden en waar ook Moorlander’s veen wordt samengesteld, kan niet zomaar een ‘dikke brei’ veenbad worden genomen, er moet een indicatie van een arts zijn. Aan een kuuroord is een arts verbonden en behandelingen mogen alleen uitgevoerd worden door behandelaars met de juiste medische achtergrond. Daarentegen is een veenbad in lichtere vorm als wellnessbehandeling wel mogelijk zonder tussenkomst van een arts, ook al vindt het plaats in een kuuroord. Het veenbad bestaat dan niet uit dikke brei, maar een meer vloeibare zwarte massa.

 

➔ Het veenbad thuis 

Bij het nemen van een natuur veenbad tussen de eigen vier muren van de badkamer of buiten in de tuin, mag de temperatuur van het badwater of de veenmassa niet hoger zijn dan 40 graden. Bovendien mag het veenbad slechts tussen de 10 en maximaal 20 minuten duren. De simpele reden hiervoor is dat na deze tijd, bij temperaturen rond de 40 graden, een stijging van de lichaamstemperatuur met 2 graden mogelijk is. Hierdoor ontstaat een kunstmatige koorts. Deze kunstmatige koorts versterkt het immuunsysteem, stimuleert ontspanning en stimuleert tegelijkertijd de bloedcirculatie. Voor gezonde mensen is dit geen probleem, maar dit mag alleen gebeuren onder toezicht van opgeleid personeel. Als u thuis een veenbad neemt, let dan op andere positieve effecten van het veenbad. En dat zijn er veel!

Als je een natuur veenbad als vol bad neemt, heeft dit verschillende effecten op het lichaam. Een natuur veenbad:

 

 • Doet de lichaamstemperatuur lichtelijk stijgen

 • Stimuleert de bloedcirculatie

 • Versterkt het immuunsysteem

 • Ontspant de spieren

 • Brengt het lichaam en de geest tot rust 

 • Kan verandering in hormoonspiegels brengen

 • Laat ontstekingsremmende zuren door de huid doordringen

 • Hydrateert de huid

 • Bevordert de huidstofwisseling

 • Ontgift het lichaam

 

Deze vele effecten die tegelijkertijd in het lichaam plaatsvinden, vergen veel kracht en energie. Neem daarom zeker de tijd om na een veenbad minimaal een uur te ontspannen. Je moet jezelf warm inpakken, zodat je niet afkoelt. Dit kan snel gebeuren, vooral als er sprake is van een lichte stijging van de lichaamstemperatuur. Het beste effecten op het gebied van ontspanning, verlichting van reumatisch pijn en andere ontstekingsbehandelingen bereikt u als u direct na het veenbad naar bed gaat en slaapt.

 

Met dank aan/ Bron: Rundumgesund.de - Duitsland’s onafhankelijk gezondheidsportaal

De voordelen van een

natuur veenbad thuis

 

➔ Natuur veenbad voor pijnverlichting 

Een veenbad kan wonderen doen, vooral bij ontstekingsziekten zoals reuma of bij rugpijn veroorzaakt door spanning, zenuwontsteking of spierblessures. Dit komt niet alleen door de warmte die het veen langzaam in het lichaam afgeeft en in een veenbad aanzienlijk langer wordt opgeslagen dan in normaal badwater. Bovendien en vooral verlicht veen ontstekingspijn. Dit komt omdat veen humuszuur bevat, dat ontstekingsremmend werkt. In combinatie met de warmte heeft dit een versterkt effect.

 

➔ Natuur veenbad als bron van de jeugdige huid

Regelmatig een veenbad nemen leidt tot een aantrekkelijkere teint en een zachtere huid. Dit komt doordat de huid in een modderbad veel vocht kan opnemen. Daarnaast stimuleren de ingrediënten en de warmte in het modderbad de bloedcirculatie en stimuleren de stofwisseling in de huid. Dit leidt tot een verstrakking van de huid en kan ook heel goed gebruikt worden om cellulitis te bestrijden.

 

➔ Natuur veenbad als pure ontspanning

Veenbaden zijn een geweldige manier om het lichaam in een soort gewichtloosheid te brengen. Omdat het veen het lichaam volledig omsluit, een effect dat ook wordt bereikt bij de vrij dunne baden voor thuisgebruik, kan de warmte tot in elke porie doordringen en zo tot in elk deel van het lichaam. Dit leidt tot een holistische ontspanning van de spieren in het lichaam. Dit werkt kalmerend en verlicht pijn die wordt veroorzaakt door overmatige spanning.

 

➔ Natuur veenbad als hulpmiddel bij onvruchtbaarheid bij vrouwen

Een verhaal over een oude vrouw? Toch niet. Er is bewijs dat regelmatige veenbaden de kans op zwangerschap met wel 65% vergroten. Dit heeft een eenvoudige achtergrond, zoals de wetenschap nu weet. De hormonale processen in het lichaam van een vrouw worden positief beïnvloed door een veenbad. De hormonen prolactine en oestrogeen, die verantwoordelijk zijn voor de ovulatie, worden door modderbaden in het lichaam verhoogd, waardoor de kans op zwangerschap aanzienlijk toeneemt. Overigens is dit ook de reden dat een veenbad voor zij die een hormonale kankerbehandeling ondergaan waarbij de hormoonwerking wordt afgeremd, sterk wordt afgeraden, omdat het effect kan hebben op de behandeling. 

 

Mineralen en ingrediënten in het natuur veenbad

Het grote voordeel van het nemen van een bad, is dat werkzame stoffen van de badsubstantie via de huid worden opgenomen. Juist dankzij de warmte van het badwater en de tijdsduur, heeft je huid de mogelijkheid om stoffen te absorberen. De hieronder genoemde ingrediënten zitten doorgaans in alle natuurveen producten. Afhankelijk van de regio waar het veen wordt verbouwd, kan de hoeveelheid stoffen die erin zitten echter variëren. In natuurveen zitten de volgende gezondheidsbevorderende stoffen:

 

• Humuszuur - Humuszuur zorgt er actief voor dat voedingsstoffen en mineralen, zoals calcium, ijzer, magnesium, zink en mangaan, makkelijk geabsorbeerd kunnen worden.

 

• Magnesium - Magnesium is een natuurlijke ondersteuner bij het behouden en herstellen van een normale huidfunctie. Zo helpt het bij het herstel van de pH-waarde, werkt het ontsmettend en ontstekingsremmend en is het bevorderlijk voor de vernieuwing van huidcellen. (bron: zechsal.nl) 

 

• Mangaan - Naast de antioxiderende voordelen blinkt Mangaan uit op het gebied van hydratatie. Door het vermogen van de huid om water vast te houden te verbeteren, biedt het diepe, langdurige hydratatie, essentieel voor het voorkomen van droogheid en het behoud van een gezonde huidbarrière. Een essentieel mineraal voor de menselijke gezondheid en mangaan speelt een cruciale rol in botvorming, wondgenezing en metabolisme.

 

• IJzer - IJzer zorgt voor een beter transport in de huid, waaronder het zuurstof aan- en afvoer naar jouw huid. Droge en beschadigde huid en haar kunnen tekenen zijn van een ijzertekort. Als je huid en haar te weinig zuurstof krijgen, kunnen ze droog en zwak worden.

• Koper - Koper speelt een belangrijke rol bij de vorming van het pigment in je huid, oftewel: je huidskleur. Het geeft je een gezonde en stralende huidskleur.

 

• Silica - Silicium beschermt de eiwitten elastine en collageen in de huid, waardoor deze elastischer is en minder rimpels heeft. Daarnaast bevordert het de collageenproductie voor een gezonde huid, haar en nagels.

• Cellulose - Cellulose is een hoofdbestanddeel van de celwanden van planten. Het is een organische verbinding die de meest voorkomende natuurlijke polymeer is op aarde. Het heeft een stabiliserende werking voor de huid.

Veenbad: niet voor iedereen geschikt

Een veenbad heeft veel positieve effecten. Echter, het is niet geschikt voor iedereen. Als u een van de volgende klachten heeft, zult u het genot van een veenbad moeten heroverwegen. Vooral als onderdeel van een therapeutische behandeling kan het risicovol voor u zijn.

 

 • Hartziekte

 • Spataderen

 • Hoge bloeddruk

 • Bij open wonden

 • Huideczeem

 • Zeer gevoelige huid

 • Kanker (in geval tijdens een hormoon behandeling bij hormoongevoelige kanker)

 • Zwangerschap

natuur veenbad | natuurveenbad | natuurveen bad | moorbad

‘s Werelds oudste, meest natuurlijke en meest effectieve wellnessbehandeling

Natuurveen kan een enorm helend effect hebben. Het natuur veenbad is een populaire therapeutische en wellnessbehandeling in de regio van Tjechië, Oostenrijk en Zuid Duitsland en heeft allerlei positieve gezondheidseffecten. Dat al honderden jaren en niet voor niets. Natuurveen is een boost voor lichaam en geest!

 

In tegenstelling tot de meeste badproducten kun je een natuur veenbad niet maken door het mengen van een paar ingrediënten, zoals zout, olie of kruiden. Voor een veenbad heb je therapeutisch natuurveen nodig, dat wordt verbouwd in veenmoerassen.

 

Afhankelijk van het groeigebied, d.w.z. afhankelijk van het veengebied, de voedingsstoffen in de bodem, omgevingsinvloeden in de lucht en vele andere beïnvloedende factoren, kan natuurveen verschillende effecten hebben. Moorlander’s veen is uitvoerig getest in laboratoria op haar therapeutische waarde. Natuurveen voor therapeutisch gebruik mag niet zomaar gestoken worden, dit mag alleen gebeuren door gecertificeerde bedrijven die het veen daarna verwerken en verpakken volgens Europese standaarden en normen. Moorlander gebruikt dus uitsluitend gecertificeerd natuurveen dat uit Noord Europa komt en wordt gebruikt in kuuroorden en door therapeuten in Tjechië en haar buurlanden. Het product is zo samengesteld dat het ook thuis gebruikt kan worden.

bottom of page